Moje wpisy wędkarskie

Nalewka z orzecha włoskiego

Nalewka z orzecha włoskiego

Przypominam, wszystkim Tym którzy cenią sobie wyśmienite i zdrowe, pite tylko i wyłącznie dla przyjemności trunki, że czas na zrobienie fantastycznej nalewki z orzecha powoli się kończy, to dosłownie ostatni „dzwonek”. Zwykle owoce orzecha zrywamy właśnie na przełomie czerwca i lipca, ze względu na właściwości lecznicze oraz na ic…

czytaj więcej »

Elixir

Elixir "Fishmena"

Na drugim miejscu po FISHrzębinówce ( w moim prywatnym rankingu) znajduje się nalewka z kwiatów czarnego bzu. Smak nalewki z tych kwiatów był jednym z pierwszych smaków, jaki mnie w nalewkach zauroczył. Działa ona wzmacniająco na naczynia krwionośne (zmniejszają kruchość naczyń włoskowatych),pomaga przy wszelakich infekcjach, przeziębieniach, zapa…

czytaj więcej »

FISHrzębinówka

FISHrzębinówka

Kilogram owoców jarzębiny zbieramy po pierwszych przymrozkach lub wcześniej żeby nie ubiegły nas ptaki i mrozimy owoce w zamrażarce następnie je czyścimy, myjemy i suszymy. Potem podpiekamy jarzębinę na blasze w rozgrzanym do 100C piekarniku, przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu nasz półprodukt wrzucamy do słoja dodajemy 0,4 kilograma cukru i ws…

czytaj więcej »